Pamela Smits is oprichtster en artistiek leider van de Stichting Vriendenconcerten. Zij is het kloppend hart van deze concertreeks die sinds 2013 in de Zuiderkerk Amsterdam plaatsvindt. Ze nodigt topmusici uit die met hun vaardigheden en aanstekelijk enthousiasme altijd weer het publiek weten te betrekken en een intieme sfeer te creëren.

In opdracht van het bestuur van de Stichting Vriendenconcerten geeft zij vorm aan de concertreeks in de Zuiderkerk. Voor dit seizoen heeft ze pianist Nicolas van Poucke uitgenodigd als Artist in Residence

 

ARTISTIEKE LEIDING

Meer over celliste Pamela Smits...

Pamela Smits - Foto: Foppe-Schut

Pamela Smits staat bekend om haar fenomenale techniek, haar bevlogen natuurlijke manier van spelen en muzikale veelzijdigheid. “Smits’s technical wizardry is nothing short of amazing, but it’s secured in service to an equally instinctive musicality” - American Fanfare. Naast haar solocarrière is ze een groot liefhebber van kamermuziek en geeft ze geregeld concerten in verschillende samenstellingen in binnen- en buitenland.

 

De in Canada geboren Nederlandse celliste maakte concertreizen naar vele landen in Europa en daarbuiten, en gaf concerten in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, de Antillen, Costa Rica, Hong Kong, Israël en Finland. Haar uitgebreide repertoire is een weerspiegeling van haar brede muzikale interesses en omvat muziek uit alle stijlperiodes. Zo soleerde ze in concerten van C.Ph.E. Bach, J.S. Bach (arr. dubbelconcert voor 2 violen) Beethovens Tripelconcert, Boccherini, van Gompel, Gulda, Händel, Haydn, Hans Kox, Schumann, Tchaikovsky’s Rococo variaties en Vivaldi (voor 2 celli en voor viool & cello).

"Pamela Smits is superb.. with a clear mastery of her instrument, excellent intonation and a deep expression in her performance." -Nick Peros, Phoenix Classical, Canada

Pamela heeft verschillende wereldpremières op haar naam staan, waaronder de 2de cello solo sonate (2013) van Hans Kox, die mede aan haar is opgedragen, en het speciaal voor haar geschreven Requiem ‘Infinite Compassion’ (2014) voor cello solo, koor en strijkorkest van Frank van Gompel. In 2023 soleerde ze tijdens een mini-tournee samen met Nederlands Jeugd Strijkorkest (NJSO) olv. dirigent Carel den Hertog in ‘Shadows Fade’ op een thema van Mozart’s Lacrimosa voor cello en strijkorkest van de Amerikaanse componiste Heather Pinkham. Dit werk is speciaal voor haar en het NJSO geschreven en aan Pamela opgedragen. Momenteel schrijven zowel Heather Pinkham als Orkun Ağır werken voor cello solo voor haar, die in seizoen 23/24 zullen worden uitgevoerd.

"De Sonate, aan haar opgedragen, is haar op het lijf geschreven: muzikale uitersten die grote technische vaardigheden vereisen (...) Het doorleefde spel van Smits dringt die wanhoop onontkoombaar aan de luisteraar op (...) Het laatste deel geeft alle ruimte aan Smits’ intuïtieve, schijnbaar improviserende speelwijze." -Haarlems Dagblad.

In 2010 werd ze door het Posthuis Theater in Heerenveen uitgenodigd om 3 seizoenen een jaarlijkse serie van 7 concerten te verzorgen, waar ze concerten gaf met musici als violiste Isabelle van Keulen en trompettist Peter Masseurs en tevens masterclasses organiseerde. Ze geeft regelmatig recitals, o.a. met de Duitse pianiste Sabine Simon, met wie ze meer dan 25 jaar samenwerkt en diverse tournees o.a. naar Amerika, Duitsland en Oostenrijk heeft gemaakt. Met pianist/componist Olli Mustonen gaf ze een succesvol recital in Amsterdam (2021), waaronder de uitvoering van Mustonen’s Taivaanvalot (Hemellichten 2019) voor tenor, cello en piano, samen met de Mexicaanse bariton Emmanuel Franco en de componist achter de vleugel.  Sinds 2017 werkt ze regelmatig samen met pianist Tobias Borsboom, nadat ze hem had uitgenodigd als gast-programmeur van de serie Vriendenconcerten. Hun sprankelende samenwerking viel meteen op en werd met veel enthousiasme door publiek en pers onthaald.

“Zij betoverden met hun spel..Daar hebben zich twee poëten van de toetsen en snaren elkaar gevonden” -Westdeutsche Zeitung

Ze heeft enkele cd’s opgenomen: Felix Austria en The French Cello met de Duitse pianiste Sabine Simon, All-time Favourites met pianist Maarten den Hengst, Die Todesfrau van Hans Kox met het Nederlands Kamerkoor en fluitiste Abbie de Quant, en Hungarian Canvas met pianist Tobias Borsboom met o.a. de cellosolo sonate opus 8 van Kodály.

Ze gaf concerten met gerenommeerde musici als het Miami String Quartet, klarinettist Michael Collins, pianisten Olli Mustonen, Paolo Giacometti en Jee Won Oh, violisten Isabelle van Keulen, Jamie Laredo, Elisabeth Perry, en vele anderen. Met violiste Tosca Opdam heeft ze afgelopen twee seizoenen intensief samengewerkt nadat ze haar als artist-in-residence bij de serie Vriendenconcerten had gevraagd. Daarnaast werkt ze graag samen in interdisciplinair verband, zoals met acteurs David Lucieer en Julia Akkermans, musicologen Dr. Albert van de Schoot en Michel Khalifa en schilderes Maryleen Schiltkamp, waarbij ze concerten geeft in combinatie met een literaire voordracht of tentoonstelling.

In 2008 gaf ze via een indertijd innovatieve high speed internetverbinding een masterclass in samenwerking met Internet2, InHolland en de New World Symphony in Miami Beach, die bekeken werd op universiteiten over de hele wereld. Ze heeft masterclasses gegeven in de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland, o.a. aan de Duke University en de Newark Academy in New York, aan de Akademie für Tonkunst in Darmstadt en in het NRC-Café in Amsterdam. Ook was ze 4 seizoenen de cello- en kamermuziek docente tijdens de internationale zomercursus aan de Landesmusikakademie Hessen in Schlitz (Duitsland). Ze geeft sinds haar 16e jaar les en was tot haar afstuderen assistente van Jiří Prchal aan het Stedelijk Conservatorium Leeuwarden.  Van 1994 t/m 1997 deelde zij de aanvoerdersplaats bij de New World Symphony in Miami (USA) olv. dirigent Michael Tilson Thomas.

Pamela studeerde aan het Stedelijk Conservatorium Leeuwarden bij Jiří Prchal, aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Jean Decroos en aan de Indiana University te Bloomington (USA) bij Janos Starker. Ze volgde masterclasses bij o.a. Anner Bijlsma, Lynn Harrell, Steven Isserlis, Paul Tortelier, Miloš Sádlo, Saša Večtomov, Natalia Gutman, Tsuyoshi Tsutsumi, en bij pianist/pedagoog György Sebök in Ernen, Zwitserland.
www.pamelasmits.com               

 
ARTIST IN RESIDENCE
 
Meer over pianist Nicolas van Poucke...

Nicolas van Poucke

Nicolas van Poucke behoort tot de top van een nieuwe generatie jonge pianisten in Nederland. Hij won vele prijzen en trad zowel solo als met orkest op belangrijke podia in binnen- en buitenland.

Nicolas komt uit een muzikale familie. Zijn ouders speelden allebei in het Radio Symfonie Orkest, moeder op altviool en vader als trompettist. In 2019 gaf Van Poucke een Chopin-recital in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw, waarna hij door tijdschrift De Nieuwe Muze beschreven werd als “een van de originele vrijdenkers onder de jonge pianisten.”

Nicolas treedt al op jonge leeftijd veelvuldig op in binnen- en buitenland, van Cuba tot Zuid-Korea. Hij maakte op dertienjarige leeftijd zijn debuut in Het Concertgebouw en was sindsdien te gast in de bekende Nederlandse concertzalen en op podia in onder meer Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Zweden, Albanië, Groot-Brittannië, Canada en de Verenigde Staten. Met diverse orkesten vertolkte hij pianoconcerten van bijvoorbeeld Mozart, Beethoven, Gershwin, Poulenc en Rachmaninoff en hij is vaste gast bij het Camerata RCO. In december 2020 maakte hij zijn debuut bij het Nederlands Kamerorkest met Beethovens Vierde pianoconcert.

“Zijn elegante behendigheid is indrukwekkend, maar wat blijft naklinken is hoe hij het instrument betekenisvol laat spreken. Als hij de opstandige strijkers met de linkerhand licht pesterig nabootst bijvoorbeeld, voordat hij zijn kalmerende weerwoord influistert. Een ware dichtende musicus.”-De Volkskrant

Recentelijk soleerde Nicolas met het Nederlands Kamerorkest en gaf recitals in gerenommeerde zalen zoals Het Concertgebouw, het Muziekgebouw aan 't IJ, Concertgebouw de Vereeniging Nijmegen en maakte hij tevens zijn Londense debuut in de Royal Festival Hall met Beethovens Derde Pianoconcert.

Als kamermusicus trad Nicolas op met onder andere Colin Carr, Christiaan Bor, Claudio Bohorquez, Marie-Elisabeth Hecker, Godfried Hoogeveen, Gil Sharon, Andreas Reiner, Igor Roma, Pavel Vernikov en zijn zus Ella van Poucke. In 2006 won hij zowel het Prinses Christina Concours als het Steinway Internationaal Piano Concours, in 2009 was hij laureaat van de European Union Piano Competition en in 2010 van de YPF Piano Competition.

Van Poucke's discografie groeit gestaag. Zijn meest recente solo-album, "In The Moment” op het Londense label Night Dreamer, is een direct-to-disc album met twee Beethoven sonates opgenomen in één continue, onbewerkte take. Zijn album "The Schumann Collection Vol. l" op TRPTK werd geprezen in de pers, zoals door Erik Voermans in het Parool: "Er zijn niet veel pianisten die deze muzikaal en psychologisch complexe wereld met zo veel vanzelfsprekendheid weten te benaderen." De release van "The Schumann Collection Vol. ll" staat gepland voor oktober 2023.

Nicolas studeerde bij David Kuyken en Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam en werd gecoacht door grootheden zoals Martha Argerich, Murray Perahia en Alfred Brendel.