Pamela Smits en Maarten den Hengst zijn de oprichters en artistiek leiders van Stichting Vriendenconcerten. Zij vormen het kloppend hart van de concertserie Vriendenconcerten in de Zuiderkerk. Met hun expertise en veelzijdige internationale carrière, weten zij als geen ander om op het podium te staan. Musiceren is hun professie en passie en dat delen zij graag met hun muzikale vrienden. In zeven concerten per seizoen nodigen zij topmusici uit en brengen zij hun enthousiasme over op het publiek. Naast deze concerten geven Maarten en Pamela ook masterclasses en workshops om hun kennis over te brengen aan een nieuwe generatie. Dit duo bewijst keer op keer dat de wereld van de kamermuziek onuitputtelijk is.

In opdracht van het bestuur van de Stichting Vriendenconcertengeven zij vorm aan de concertserie Vriendenconcerten in de Zuiderkerk en het fringe programma in De Nieuwe KHL.

 

Pamela Smits

Pamela Smits
Celliste Pamela Smits staat bekend om haar bevlogen natuurlijke manier van spelen en muzikale veelzijdigheid. Naast haar solocarrière is zij een groot liefhebber van kamermuziek, en geeft regelmatig concerten in verschillende samenstellingen in binnen- en buitenland. Haar uitgebreide repertoire is een weerspiegeling van haar brede muzikale interesses en omvat composities uit alle stijlperiodes.

De in Canada geboren Nederlandse celliste maakte concertreizen naar vele landen in Europa en daarbuiten, en gaf concerten in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, de Antillen, Costa Rica, Hong Kong, Israël en Finland. Zij gaf recitals op diverse podia waaronder de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, het Mozarteum in Salzburg, de Meistersaal in Berlijn, en op het Edinburgh Festival in Schotland. Als soliste trad zij aan beide zijden van de Atlantische oceaan met verschillende orkesten op in celloconcerten van o.a. C.Ph.E. Bach, Boccherini, Händel, Haydn, Hans Kox, Schumann en Tschaikovski’s Rococovariaties.

Ze heeft verschillende wereldpremières op haar naam staan. Zo gaf ze in 2013 de wereldpremière van de 2de cello solo sonate van de Nederlandse componist Hans Kox, die mede aan haar is opgedragen, en in 2014 gaf ze de wereldpremière van het speciaal voor haar geschreven Requiem 'Infinite Compassion' voor cello solo, koor en strijkorkest van de componist Frank van Gompel.

In 2010 werd ze door het Posthuis Theater in Heerenveen uitgenodigd om 3 seizoenen een jaarlijkse serie van 7 concerten te verzorgen; de ‘Pamela Smits Vriendenconcerten’, waar ze concerten gaf met musici als violiste Isabelle van Keulen en trompettist Peter Masseurs en masterclasses organiseerde.
Ze heeft enkele CDs opgenomen; All-time Favourites met pianist Maarten den Hengst (2014, Universe Classics), Die Todesfrau van Hans Kox, samen met het Nederlands Kamerkoor en fluitiste Abbie de Quant (2014, Attacca Records), Felix Austria (2010, Universe Classics) en ‘The French Cello’ (2004, Universe Classics) met pianiste Sabine Simon.

Van 1994 t/m 1997 deelde zij de aanvoerderplaats bij de New World Symphony in Miami (USA) olv. chefdirigent Michael Tilson Thomas. In kamermuziekverband heeft zij in verschillende formaties opgetreden met musici uit en in Amerika, Azië en Europa. Ze is medeoprichter en de celliste van het Pentachord Ensemble; het La Ruche Stringsextet en het Palmis Trio.

In 2008 demonstreerde zij via een high speed internet verbinding het geven van een masterclass in samenwerking met Internet2, InHolland en de New World Symphony in Miami Beach. Ze heeft masterclasses gegeven in de Verenigde Staten, Duitsland, en Nederland, o.a. aan de Duke University en de Newark Academy in New York (USA), en aan de Akademie für Tonkunst in Darmstadt, en is de cello- en kamermuziek docente van de Meisterkurse Schloss Hallenburg Landesmusikakademie Hessen in Schlitz (Duitsland).

Zij studeerde aan het Stedelijk Conservatorium Leeuwarden bij Jiří Prchal, het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Jean Decroos, en aan de Indiana University te Bloomington (USA), bij Janos Starker en volgde masterclasses bij o.a , Lynn Harrell, Steven Isserlis, Paul Tortelier, Miloš Sádlo, Natalia Gutman en bij de gerenommeerde pianist/pedagoog György Sebök in Ernen, Zwitserland.

Maarten den Hengst
Pianist Maarten den Hengst weet met zijn prachtige spel zowel kenners als minder ervaren luisteraars te raken. Tijdens zijn concerten licht hij het programma graag zelf op persoonlijke wijze toe en neemt hij het publiek mee in zijn muzikale wereld.

Hij won prijzen op diverse concoursen, zoals de Tbilisi International Piano Competition in Georgië, de YPF Piano Competition, het Vriendenkrans Concours en het Prinses Christina Concours.

Als solist werkte hij samen met verschillende dirigenten zoals Jürgen Kussmaul, Ernst van Tiel, Fokko Oldenhuis en Jurjen Hempel, met wie hij samen met het Jeugd Orkest Nederland als solist in het derde pianoconcert van Béla Bártok op tournee ging.

Hij heeft nauw samengewerkt met componisten als Willem Jeths, Hans Kox en Karl Fiorina. Van laatstgenoemde speelde hij met pianiste Ivana Alkovič in 2011 de wereldpremière van de compositie Maltese Dans.

Hij concerteerde op verscheidene nationale- en internationale festivals en maakte concertreizen naar Duitsland, België, Georgië, Oostenrijk, Costa Rica, Portugal en Engeland. Hij speelde voor verschillende radio- en televisie uitzendingen in binnen- en buitenland en heeft een aantal cd’s opgenomen.

Naast zijn liefde voor het solo piano repertoire is Maarten tevens een veelgevraagd kamermusicus in alle mogelijke bezettingen. Hij geeft regelmatig concerten in verschillende formaties; als duo met celliste Pamela Smits, als duo met violiste Sanne Hunfeld, als pianist van het gerenommeerde Pentachord Ensemble -een pianokwintet met violiste Emi Ohi Resnick, altviolist Mikhail Zemtsov, celliste Pamela Smits en contrabassist Quirijn van Regteren Altena-, en als quatre-mains duo Amacord met de Servische pianiste Ivana Alkovič. Vanaf het seizoen 2016 – 2017 zal hij te zien zijn in de kindervoorstelling ‘ De Suleika’s en het mysterie van de gevoelige snaar’ met het trio Suleika.

Maarten kreeg zijn eerste pianolessen op zevenjarige leeftijd van Frieda Brackman- Hoogerwerf in Haarlem. Op zijn zestiende werd hij aangenomen op het Sweelinck Conservatorium Amsterdam, waar hij studeerde bij Mila Baslawskaja en in 2004 zijn bachelorfase afsloot. Hij vervolgde zijn studie bij Jan Wijn, bij wie hij in 2007 zijn masterdiploma behaalde. Dankzij verschillende Nederlandse beurzen kon hij in Wenen een tweejarige post-graduate opleiding volgen bij emeritus professor Noel Flores aan de Universität für Musik und darstellende Kunst.

Daarnaast nam hij regelmatig deel aan masterclasses onder meer bij Vladimir Viardo, Philip Entremont, Boris Berman, Igor Roma, Jaques Rouvier, Pascal Devoyon en Menahem Pressler.

 
DMC Firewall is a Joomla Security extension!