Pamela Smits is de oprichter en artistiek leider van Stichting Vriendenconcerten sinds 2013. Dit seizoen hebben we pianist Tobias Borsboom gevraagd als gast-artistiek leider. Samen vormen Pamela en Tobias het kloppend hart van de concertserie Vriendenconcerten in de Zuiderkerk. Met hun expertise en veelzijdige internationale carrière, weten zij als geen ander om op het podium te staan. Musiceren is hun professie en passie en dat delen zij graag met hun muzikale vrienden. In zeven concerten per seizoen nodigen zij topmusici uit en brengen zij hun enthousiasme over op het publiek. 

In opdracht van het bestuur van de Stichting Vriendenconcerten geven zij vorm aan de concertserie Vriendenconcerten in de Zuiderkerk.

 
Meer over celliste Pamela Smits...

Pamela Smits - Foto: Manfred Pollert

Pamela Smits staat bekend om haar bevlogen natuurlijke manier van spelen en muzikale veelzijdigheid. Jerry Dubins schreef in American Fanfare over haar spel: "Smits's technical wizardry is nothing short of amazing, but it's secured in service to an equally instinctive musicality". Naast haar solocarrière is zij een groot liefhebber van kamermuziek, en geeft regelmatig concerten in verschillende samenstellingen in binnen- en buitenland. Haar uitgebreide repertoire is een weerspiegeling van haar brede muzikale interesses en omvat composities uit alle stijlperiodes.

De in Canada geboren Nederlandse celliste maakte concertreizen naar vele landen in Europa en daarbuiten, en gaf concerten in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, de Antillen, Costa Rica, Hong Kong, Israël en Finland. Zij gaf recitals op diverse podia waaronder de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, het Mozarteum in Salzburg, de Meistersaal in Berlijn, en op het Edinburgh Festival in Schotland. Als soliste trad zij aan beide zijden van de Atlantische oceaan met verschillende orkesten op in celloconcerten van o.a. C.Ph.E. Bach, Beethoven's Tripelconcert, Boccherini, Händel voor 2 celli, Haydn, Hans Kox, Schumann, Tschaikovski’s Rococovariaties en Vivaldi voor viool&cello.

Ze heeft verschillende wereldpremières op haar naam staan. Zo gaf ze in 2013 de wereldpremière van de 2de cello solo sonate van de Nederlandse componist Hans Kox, die mede aan haar is opgedragen, en in 2014 gaf ze de wereldpremière van het speciaal voor haar geschreven Requiem 'Infinite Compassion' voor cello solo, koor en strijkorkest van de componist Frank van Gompel.

In 2010 werd ze door het Posthuis Theater in Heerenveen uitgenodigd om 3 seizoenen een jaarlijkse serie van 7 concerten te verzorgen; de ‘Pamela Smits Vriendenconcerten’, waar ze concerten gaf met musici als violiste Isabelle van Keulen en trompettist Peter Masseurs en masterclasses organiseerde. Ze geeft regelmatig recitals, o.a. met de pianist Maarten den Hengst en met de Duitse pianiste Sabine Simon met wie ze bijna 25 jaar samenwerkt en diverse tournees o.a. naar Amerika, Duitsland en Oostenrijk heeft gemaakt. Sinds seizoen 2017-2018 werkt ze intensief samen met pianist Tobias Borsboom.

Ze heeft enkele CDs opgenomen; All-time Favourites met pianist Maarten den Hengst (2014, Universe Classics), Die Todesfrau van Hans Kox, samen met het Nederlands Kamerkoor en fluitiste Abbie de Quant (2014, Attacca Records), Felix Austria (2010, Universe Classics) en ‘The French Cello’ (2004, Universe Classics) met pianiste Sabine Simon.

Van 1994 t/m 1997 deelde zij de aanvoerderplaats bij de New World Symphony in Miami (USA) olv. chefdirigent Michael Tilson Thomas. In kamermuziekverband heeft zij in verschillende formaties opgetreden met musici uit en in Amerika, Azië en Europa. Ze is medeoprichter en de celliste van het Pentachord Ensemble, het La Ruche Stringsextet, het Voyager Trio en geeft duo recitals met contrabassist Quirijn van Regteren Altena. 

Ook het lesgeven heeft haar bijzondere interesse. Ze geeft sinds haar 16de jaar les en was tot haar afstuderen assistente van Jiří Prchal aan het Stedelijk Conservatorium Leeuwarden. In 2008 demonstreerde zij via een high speed internet verbinding het geven van een masterclass in samenwerking met Internet2, InHolland en de New World Symphony in Miami Beach. Ze heeft masterclasses gegeven in de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland, o.a. aan de Duke University en de Newark Academy in New York (USA), aan de Akademie für Tonkunst in Darmstadt en in het NRC-Café in Amsterdam. Daarnaast was Pamela 4 seizoenen de cello- en kamermuziek docente van de Meisterkurse Schloss Hallenburg Landesmusikakademie Hessen in Schlitz (Duitsland).

Zij studeerde aan het Stedelijk Conservatorium Leeuwarden bij Jiří Prchal, aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Jean Decroos, en aan de Indiana University te Bloomington (USA), bij Janos Starker. Daarnaast volgde ze masterclasses bij o.a , Lynn Harrell, Steven Isserlis, Paul Tortelier, Miloš Sádlo, Saša Večtomov, Natalia Gutman en bij de gerenommeerde pianist/pedagoog György Sebök in Ernen, Zwitserland.

Meer over pianist Tobias Borsboom...Tobias Borsboom - Foto: Marco Borggreve
"ik ben een romanticus, als pianist en als mens. Ik ken het verlangen te verdwalen, altijd nieuwsgierig, met een open blik voor het onbekende" - Tobias Borsboom. 

Tobias Borsboom is een van Nederlands bekendste jonge pianisten van dit moment. Bekendheid verwierf hij met een dubbele nominatie voor de Dutch Classical Talent Award. Deze award werd hem in 2015 uitgereikt. Met violist en duopartner Piotr Jasiurkowski won hij de publieksprijs. Ook tourde hij als solist in Gershwins Pianoconcert in F met het Nederlands Studentenorkest en recent met zijn Wanderer- programma in Polen en Indonesië.

Tobias toont zich een veelzijdig musicus, die op het gebied van de kamermuziek zijn sporen ruimschoots heeft verdiend. Zijn solorecitals geven blijk van zijn belangstelling voor hedendaagse muziek en zijn debutalbum Wanderen (Label 7 Mountains, 2017) is met veel lof in de pers en media onthaalt

"(...) we bevinden ons wel in een fantasierijke en zeer afwisselende wereld die de grote pianistische kwaliteiten van Borsboom tot in de finesse recht doen (...) hij doet ermee wat hij wil, hij tovert associaties en connecties uit een imaginaire hoge hoed. Is dat niet synoniem aan tovenarij?" - OpusKlassiek

Ook gaat hij graag de samenwerking aan met andere theater- en kunstvormen, te merken in de programmering van dit seizoen Vriendenconcerten. Daarbij is Tobias onderdeel van Theatre-Hotel Courage dat in 2017 de Nederlandse theaters aandoet met 'A room with a view'.

Tobias voltooide in 2013 zijn master-opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. Daarvoor studeerde hij aan de jong talent afdeling van het Utrechts Conservatorium bij Paolo Giacometti. Hij volgde mastetrclasses bij internationaal gerenommeerde musici als Maria João Pires, Klaus Hellwig, Georg Friedrich Schenck, Geoffrey Douglas Madge en Boguslaw Strobel. Naast zijn concertleven werkt Tobias Borsboom aan eht conservatorium van Amsterdam als Docent Correpetitor.  

 

 
Our website is protected by DMC Firewall!