Pamela Smits is de oprichter en artistiek leider van Stichting Vriendenconcerten sinds 2013. Pianist Tobias Borsboom is voor het tweede seizoen gast-artistiek leider voor de serie 'Vriendenconcerten. Samen vormen Pamela en Tobias het kloppend hart van de concertserie Vriendenconcerten in de Zuiderkerk. Met hun expertise en veelzijdige (internationale) carrière, weten zij als geen ander om op het podium te staan. Musiceren is hun passie en dat delen zij graag met hun muzikale vrienden. In zeven concerten per seizoen nodigen zij topmusici uit en brengen zij hun enthousiasme over op het publiek. 

In opdracht van het bestuur van de Stichting Vriendenconcerten geven zij vorm aan de concertserie Vriendenconcerten in de Zuiderkerk. 

Zie hieronder voor de biografieën van Pamela en Tobias.

 
Meer over celliste Pamela Smits...

Pamela Smits - Foto: Ronald Knapp

Pamela Smits staat bekend om haar fenomenale techniek, bevlogen natuurlijke manier van spelen en muzikale veelzijdigheid. "Smits's technical wizardry is nothing short of amazing, but it's secured in service to an equally instinctive musicality". - American Fanfare. Naast haar solocarrière is zij een groot liefhebber van kamermuziek, en geeft regelmatig concerten in verschillende samenstellingen in binnen- en buitenland. Haar uitgebreide repertoire is een weerspiegeling van haar brede muzikale interesses en omvat composities uit alle stijlperiodes.

De in Canada geboren Nederlandse celliste maakte concertreizen naar vele landen in Europa en daarbuiten, en gaf concerten in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, de Antillen, Costa Rica, Hong Kong, Israël en Finland. Zij gaf recitals op diverse podia waaronder de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, het Mozarteum in Salzburg, de Meistersaal in Berlijn, en op het Edinburgh Festival in Schotland. Als soliste trad zij aan beide zijden van de Atlantische oceaan met verschillende orkesten op in celloconcerten van o.a. C.Ph.E. Bach, Beethoven's Tripelconcert, Boccherini, van Gompel, Gulda, Händel, Haydn, Hans Kox, Schumann, Tchaikovsky’s Rococovariaties en Vivaldi voor viool&cello.

Ze heeft verschillende wereldpremières op haar naam staan. Zo gaf ze in 2013 de wereldpremière van de 2de cello solo sonate van de Nederlandse componist Hans Kox, die mede aan haar is opgedragen, en in 2014 gaf ze de wereldpremière van het speciaal voor haar geschreven Requiem 'Infinite Compassion' voor cello solo, koor en strijkorkest van de componist Frank van Gompel.

"De Sonate, aan haar opgedragen, is haar op het lijf geschreven: muzikale uitersten die grote technische vaardigheden vereisen (...) Het doorleefde spel van Smits dringt die wanhoop onontkoombaar aan de luisteraar op (...) Het laatste deel geeft alle ruimte aan Smits’ intuïtieve, schijnbaar improviserende speelwijze." -Haarlems Dagblad.

In 2010 werd ze door het Posthuis Theater te Heerenveen uitgenodigd om 3 seizoenen een jaarlijkse serie van 7 concerten te verzorgen, waar ze concerten gaf met musici als violiste Isabelle van Keulen en trompettist Peter Masseurs en tevens masterclasses organiseerde. Ze geeft regelmatig recitals, o.a. met de pianist Maarten den Hengst en met de Duitse pianiste Sabine Simon met wie ze bijna 25 jaar samenwerkt en diverse tournees o.a. naar Amerika, Duitsland en Oostenrijk heeft gemaakt. Sinds 2017 werkt ze intensief samen met pianist Tobias Borsboom.

Ze heeft enkele CDs opgenomen; All-time Favourites met pianist Maarten den Hengst (2014, Universe Classics), Die Todesfrau van Hans Kox, samen met het Nederlands Kamerkoor en fluitiste Abbie de Quant (2014, Attacca Records), Felix Austria (2010, Universe Classics) en ‘The French Cello’ (2004, Universe Classics) met pianiste Sabine Simon. In de zomer van 2018 hebben Pamela en Tobias hun eerste gezamenlijk cd opgenomen die in het najaar van 2019 zal verschijnen, met daarop werken van Liszt, Bartók, Popper en Kodály’s cello solo sonate.

Van 1994 t/m 1997 deelde zij de aanvoerderplaats bij de New World Symphony in Miami (USA) olv. chefdirigent Michael Tilson Thomas. In kamermuziekverband heeft zij in verschillende formaties opgetreden met musici uit en in Amerika, Azië en Europa. Ze is medeoprichter en de celliste van het Pentachord Ensemble, het La Ruche Stringsextet, het Voyager Trio en geeft duo recitals met contrabassist Quirijn van Regteren Altena. 

Ook het lesgeven heeft haar bijzondere interesse. Ze geeft sinds haar 16de jaar les en was tot haar afstuderen assistente van Jiří Prchal aan het Stedelijk Conservatorium Leeuwarden. In 2008 demonstreerde zij via een high speed internet verbinding het geven van een masterclass in samenwerking met Internet2, InHolland en de New World Symphony in Miami Beach. Ze heeft masterclasses gegeven in de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland, o.a. aan de Duke University en de Newark Academy in New York (USA), aan de Akademie für Tonkunst in Darmstadt en in het NRC-Café in Amsterdam. Daarnaast was Pamela 4 seizoenen de cello- en kamermuziek docente van de Meisterkurse Schloss Hallenburg Landesmusikakademie Hessen in Schlitz (Duitsland).

Zij studeerde aan het Stedelijk Conservatorium Leeuwarden bij Jiří Prchal, aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Jean Decroos, en aan de Indiana University te Bloomington (USA), bij Janos Starker. Daarnaast volgde ze masterclasses bij o.a , Lynn Harrell, Steven Isserlis, Paul Tortelier, Miloš Sádlo, Saša Večtomov, Natalia Gutman en bij de gerenommeerde pianist/pedagoog György Sebök in Ernen, Zwitserland.

Meer over pianist Tobias Borsboom...Tobias Borsboom - Foto: Ronald Knapp
"ik ben een romanticus, als pianist en als mens. Ik ken het verlangen te verdwalen, altijd nieuwsgierig, met een open blik voor het onbekende" - Tobias Borsboom. 

Tobias Borsboom is een van Nederlands meest prominente pianisten, en heeft een gevarieerd concertleven als solist en kamermusicus Bekendheid verwierf hij o.a. met een dubbele nominatie voor de Dutch Classical Talent Award. Deze award werd hem in 2015 uitgereikt. Met violist en duopartner Piotr Jasiurkowski won hij de publieksprijs. Hij gaf recitals in Polen, Duitsland, Indonesië en Japan en soleerde met orkest in concerten van Beethoven, Schumann, Poulenc en Grieg. Ook tourde als solist in Gershwin’s Rhapsody in Blue met het Nederlands Studenten Orkest. 

Tobias is een veelgevraagd pianist op velerlei podia als het Storioni Festival, Peter de Grote Festival en International Holland Music Sessions. Zijn solorecitals geven blijk van zijn belangstelling voor hedendaagse muziek en zijn debutalbum Wanderer (Label 7 Mountains, 2017) is met veel lof in de pers en media onthaalt

"(...) we bevinden ons wel in een fantasierijke en zeer afwisselende wereld die de grote pianistische kwaliteiten van Borsboom tot in de finesse recht doen (...) hij doet ermee wat hij wil, hij tovert associaties en connecties uit een imaginaire hoge hoed. Is dat niet synoniem aan tovenarij?" - OpusKlassiek

Ook gaat hij graag de samenwerking aan met andere theater- en kunstvormen. Zo was het onderdeel van Theatre-Hotel Courage die in 2017 de productie 'A room with a view' de Nederlandse theaters aandeed, en dit seizoen loopt in samenwerking met theaterproducitehuis Oorkaan 'Meneer Tobias en het zwarte monster'. Verder is hij leider van de Schubertianen, een groep die in de wereld van Schubert stapt en een Schubertiade uit zijn leven naspeelt.

"Romantische zwerver stemt tot nadenken
In het universum van pianist Tobias Borsboom roepen noten vele woorden en beelden op. En zoals het goede kunst betaamt, stemt Borsbooms verhaal niet alleen tot luisteren, maar ook tot nadenken." -NRC

Tobias voltooide in 2013 zijn master-opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. Daarvoor studeerde hij aan de jong talent afdeling van het Utrechts Conservatorium bij Paolo Giacometti. Hij volgde masterclasses bij internationaal gerenommeerde musici als Maria João Pires, Klaus Hellwig, Georg Friedrich Schenck, Geoffrey Douglas Madge en Boguslaw Strobel.

Naast zijn drukke concertleven werkt Tobias Borsboom aan het conservatorium van Amsterdam als Docent Correpetitor.  

 

 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd