12 januari
2019
 
Marc Pantus - bariton
Tobias Borsboom - piano

"Waarlijk, in Schubert woont een goddelijke vonk” – Ludwig van Beethoven

Samen met Tobias komt Marc Pantus in een 'all Schubert program' enkele prachtige en aangrijpende liederen zingen. Marc Pantus, een zeer veelzijdige zanger en een begrip in vocaal Nederland, houdt zich als liedzanger al jaren intensief bezig met Schubert.

“Daar waar jij niet bent, daar is het geluk.” Met deze onheilspellende woorden eindigt Schubert's  beroemde lied Der Wanderer. Het is de voornaamste reden om te gaan 'wanderen', te zwerven. En voor Schubert om te componeren, op zoek naar een betere plek. Schubert weet de luisteraar te ontroeren op een manier zoals geen andere componist dat kan. Hij toont ons met die prachtige, haast eenvoudige melodieën een glimp van een onbereikbare hemel. Altijd net voorbij de bergen, net achter de horizon.

De Wanderer Fantasie voor piano solo, door Tobias eerder op CD opgenomen, is niet alleen indrukwekkend, maar ook technisch uitdagend. Schubert zelf zei 'de duivel zou dit ding moeten spelen!' doelend op zijn eigen onvermogen om dit stuk goed te spelen. Schubert's ontroerende cyclus Schwanengesang bleek letterlijk zijn zwanenzang. Het was kort voordat hij overleed het laatste werk dat Schubert schreef...

Wanderer's Last Song

Franz Schubert
3 Liederen:
1. Der Wanderer, D 489
2. Morgenlied, D 685
3. Wandrers nachtlied, D. 224

Franz Schubert
Fantasie Wanderer opus 15, voor piano solo

– pauze –

Franz Schubert
Schwanengesang cyclus D 957, voor bariton en piano
 

 

 

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd